Marzysz o gładkiej, nieskazitelnej cerze, ale twoja daleka jest od ideału? Jeśli od pewnego czasu bezskutecznie walczysz z niedoskonałościami i drobnymi grudkami, przyjrzyj się swojej diecie!

Wiele kobiet zna to uczucie, gdy podczas przygotowań do ważnego wydarzenia, na twarzy pojawiają się wypryski. Na rozmowie kwalifikacyjnej każda z nas pragnie wypaść jak najlepiej. Co zrobić, aby niespodzianki w postaci zaskórników i grudek nie odbierały nam pewności siebie? Na szczęście z problemami dermatologicznymi można skutecznie walczyć. Wystarczy tylko ustalić źródło problemu.

Zalety diety bezglutenowej

Gluten, czyli białko występujące w niektórych zbożach, w tym pszenicy, jęczmieniu i życie, nie przestaje budzić kontrowersji. W mediach coraz częściej pojawiają się informacje o jego szkodliwości. Nie brakuje głosów, iż przechodząc na dietę bezglutenową, możemy poprawić stan zdrowia, proporcje ciała, swoje samopoczucie oraz … stan cery.

Próbowałaś już wszystkiego: kosmetyków przeciwtrądzikowych, antybiotyków, peelingów chemicznych oraz specjalnych maści. Mimo iż dbasz o skórę najlepiej, jak potrafisz i nie używasz przypadkowych kremów, na twojej twarzy regularnie pojawiają się wykwity. Może nadeszła pora, aby zweryfikować swoje menu? Dla niektórych osób zmiana diety na bezglutenową może okazać się rozwiązaniem problemu. Alergia na gluten manifestuje się na wiele sposobów. U niektórych osób obserwuje się dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego, podczas gdy inni nie potrafią utrzymać cery w ryzach. Warto jednak pamiętać, iż trądzik nie zawsze ma związek z nietolerancją glutenu. Do powstania wyprysków mogą przyczynić się również zaburzenia hormonalne. Jak ustalić źródło problemów?

Trądzik – jak rozpoznać winowajcę?

Jeśli podejrzewasz, że trądzik ma podłoże alergiczne, wykonaj stosowne badania. Wprawdzie uczulenie na gluten przysparza trudności diagnostycznych, nawet badanie krwi nie daje 100-procentowej pewności, ale warto poddać się stosownym testom. Możesz również wykonać prosty eksperyment, jego wynik powinien rozwiać wątpliwości. W przypadku osób, które bezskutecznie walczą z wypryskami, najlepszym rozwiązaniem będzie usunięcie potencjalnych alergenów z codziennej diety. Sprawcę dolegliwości skórnych poznasz po tym, iż jego eliminacja przyczyni się do poprawy stanu cery.

Z pewnością zastanawiasz się, dlaczego gluten wywołuje trądzik. Osoby, których układ immunologiczny zaciekle zwalcza gluten, często borykają się ze stanami zapalnymi skóry, w tym z trądzikiem. Alergeny mogą również przyczynić się do zaczerwienienia skóry i powstania podskórnych grudek.

Jeśli odpowiedzialność za wypryski rzeczywiście ponosi gluten, będziesz musiała wyeliminować ze swojej diety produkty, które zawierają to białko. Nie wyobrażasz sobie śniadania bez pieczywa? Nie musisz rezygnować z chleba, wystarczy, że wybierzesz bochenek upieczony z mąki bezglutenowej. Wbrew pozorom znalezienie pieczywa wolnego od alergenu nie jest trudne, kupisz je niemal w każdej piekarni. Gdy chleb pszenny zastąpisz gryczanym, będziesz cieszyć się zdrową, gładką cerą.

Irmina