truskawki

Truskawki to lubiane przez wielu owoce. Mogą być podstawą diety. Czy dzięki jedzeniu tych smacznych owoców można zrzucić zbędne kilogramy?

Pyszne i zdrowe truskawki

Truskawki są cennym źródłem kwasu foliowego, który odpowiada za pracę naszego mózgu. Owoce te zawierają także przeciwutleniacze, chroniące nas przed chorobami nowotworowymi. Dodatkowo są niskokaloryczne, bowiem zawierają jedynie ok. 30 kcal w 100 gramach. Składają się w większości z wody, więc bez obawy przytycia można je spożywać. Truskawki są także bogatym źródłem błonnika, który jak wiemy reguluje procesy trawienne.

Jednoskładnikowa dieta truskawkowa

Truskawkowa dieta oparta jet na jednym składniku, czyli w tym przypadku na truskawkach. W związku z tym nie należy stosować jej dłużej niż 4 dni, ponieważ owoce te nie dostarczą nam wszystkim elementów odżywczych niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Stosowana dłużej może niekorzystnie wpłynąć na nasze zdrowie.

Efekty truskawkowej diety

Truskawki zawierają cenne witaminy, przede wszystkim witaminę C oraz potas, magnez czy wapń. Substancje te odkwaszają nasz organizm. Oczyszczają go z wszelkich toksyn. Ich jedzenie poprawia perystaltykę jelit oraz wzmacnia odporność. Truskawki mają korzystny wpływ na wygląd naszej skóry. Zapewniają efekt odmłodzenia oraz poprawiają kondycję włosów. Przy odpowiednim jadłospisie, opartym na truskawkach, możemy schudnąć nawet do 2 kilogramów. Nasz organizm z pewnością odczuje zbawienny wpływ tych owoców.

Truskawki przez cały dzień

truskawki

Dieta na bazie truskawek musi zawierać także inne wartościowe produkty. Na śniadanie zaleca się jogurt naturalny z płatkami owsianymi i truskawkami bądź otrębowy omlet. Wielbiciele zup pokochają truskawkową zupę z makaronem. Jak drugie danie sprawdzi się pierś z kurczaka z dodatkiem ryżu bądź truskawkowej sałatki. Koktajl z truskawek zaś, zastąpi tradycyjną kolację.