przepisy

Cukinia to wdzięczne warzywo. Ewidentnie kojarzona jest z końcówką lata i początkiem jesieni. Ze względu na smak i bogactwo witamin, warto wykorzystać ją w kuchni. Co z niej przygotować?

Cukinia – pomysły na pyszne dania

Jeśli macie dość lecza czy placków z cukinii, mamy dla was nowe pomysły na pyszne dania z cukinii. Nudny obiad może stać się prawdziwą ucztą smaków, a samo jego przygotowanie ciekawym doświadczeniem i zabawą. Cukinia znakomicie komponuje się z wieloma produktami, więc bez problemu ugotujemy z jej pomocą oryginalne i smaczne dania. Najwyższa pora, by sprawdzić nasze przepisy!

Sałatka z cukinią i kaszą bulgur

Składniki:

  • 150 g kaszy bulgur
  • 500 g cukinii
  • 400 ml bulionu warzywnego
  • 3 ząbki czosnku
  • 100 g sera koziego
  • 1/2 cytryny
  • 2 łyżeczki miodu
  • 6 łyżek oliwy z oliwek
  • 1/2 łyżeczki czarnuszki
  • 1/2 łyżeczki oregano
  • pieprz, sól

Przygotowanie:

Czosnek i cukinię kroimy w cienkie plasterki. Cukinię smażymy razem z solą, pieprzem i oregano, pod koniec dodajemy czosnek. Kaszę bulgur gotujemy w bulionie przez ok. 10 minut. Wystudzoną kaszę mieszamy z cukinią i startą skórką z cytryny. Sok z cytryny łączymy z miodem, doprawiamy solą i pieprzem, a następnie dodajemy do sałatki. Całość pozostawiamy na godzinę. Po tym czasie kruszymy na sałatkę ser kozi i posypujemy ją czarnuszką.

Chlebki naan z cukinią

Składniki:

  • chlebki naan
  • 1 cukinia
  • 2 łyżki kukurydzy
  • 4 pomidorki koktajlowe
  • 1/2 puszki pomidorów
  • 1 mozzarella
  • 1 łyżeczka oregano
  • świeża bazylia
  • sól, pieprz
  • olej

Przygotowanie:

Pomidory z puszki blendujemy, doprawiamy oregano, solą i pieprzem do smaku. Na grillowej patelni pieczemy cukinię, pokrojoną w plasterki. Chebki naan smarujemy sosem, nakładamy starty ser, cukinię i pomidory pokrojone w ćwiartki oraz kukurydzę. Pieczemy je piekarniku, aż się zarumienią, przez ok. 15 minut. Chlebki naan podajemy na ciepło, ozdobione listkami świeżej bazylii.

Zupa krem z cukinii

Składniki:

  • 4 cukinie
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 duże ziemniaki
  • 2 kostki bulionu warzywnego
  • 150 ml śmietany
  • 1 l wody
  • olej
  • sól, pieprz
  • natka pietruszki

Przygotowanie:

Cebulę i czosnek siekamy i smażymy w garnku. Dodajemy pokrojoną w kostkę cukinię oraz ziemniaki i dalej smażymy. Do składników wlewamy wodę i wrzucamy kostki warzywne. Zagotowujemy zupę, aż składniki będą miękkie. Po zdjęciu z ognia blendujemy zupę. Krem ponownie stawiamy na ogień, zaprawiamy śmietaną i przyprawiamy. Zupę podajemy posypaną posiekaną natką pietruszki.

Quesadillas z cukinią

Składniki:

  • 1 cukinia
  • 1 cebula
  • 1 awokado
  • 1 ząbek czosnku
  • 40 g ostrej marynowanej papryki
  • 40 g orzechów nerkowca
  • 150 g sera typu cheddar
  • 4 tortille pszenne
  • 1/2 limonki
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

cukiniaCukinię ścieramy na tarce. Smażymy razem z posiekaną cebulą i czosnkiem. Doprawiamy solą i dodajemy posiekane orzechy oraz paprykę. Awokado po obraniu kroimy w plastry i skrapiamy sokiem z limonki. Ser ścieramy na tarce. Masę z cukinii przekładamy na 2 tortillę, układamy na niej awokado i posypujemy serem. Przykrywamy pozostałymi plackami, lekko dociskając. Quesadillas smażymy przez ok. 2 minuty z każdej strony. Podajemy pokrojone na trójkąty.

Katarzyna Antos