Wegański deser

Jak obiad, to musi być i deser. Mimo, że desery kojarzą się z jajkami i mlekiem, to możemy wykonać je bez tych składników. Mleko zastąpimy mlekiem sojowym lub kokosowym, a zamiast jajka do ciasta możemy użyć siemienia lnianego, banana lub awokado. Również lody można wykonać w wersji wegańskiej, najłatwiejsze do wykonania są sorbety, ale możliwe są również do wykonania lody na bazie mleka wegańskiego. Jeżeli brakuje ci pomysłu, poszukaj przepisu w Internecie. Jak nie wiesz czym zastąpić poszczególne składniki pochodzenia zwierzęcego, wpisz w wyszukiwarce np. zamiennik jajka, w wynikach znajdziesz listę produktów przydatnych w gotowaniu dla weganina.

Czy potrawy wegańskie są trudne?

Potrawy wegańskie nie są trudniejsze od potraw mięsnych! Można nawet powiedzieć, że są wręcz łatwiejsze bo odpada nam pilnowanie czy mięso nie jest surowe lub zbyt suche. Jeżeli nie mamy pewności, czy poradzimy sobie ze skomplikowanymi potrawami, wybierzmy na początek te najprostsze. Wegańskie spaghetti, kotleciki ziemniaczane czy wegańskie pierogi są zdecydowanie łatwiejsze w przygotowaniu niż kotlety z cieciorki.

Gdy planujemy większe przyjęcie zawsze pomyślmy o tym, że wśród gości mogą być wegetarianie lub weganie, bezpieczniej jest wtedy przygotować 1-2 potrawy wegańskie niż z dodatkami pochodzenia zwierzęcego. Poza daniem głównym, świetnie sprawdzają się wszelkiego rodzaju sałatki i przekąski, jednakże nie poprzestawajmy na tym, gdyż nasi goście mogą być po prostu głodni. Gdy zapraszamy na wesele również postarajmy się dowiedzieć, czy nie będzie konieczne przygotowanie dodatkowych wegańskich potraw – spędzenie całej imprezy przy sałatce i ziemniakach nie należy do przyjemnych. Uwzględnienie preferencji gości na pewno sprawi, że będą miło wspominać spotkanie.

Małgorzata Ptak