Co ciekawe, bardzo wiele potraw mięsnych czy ze składnikami pochodzenia zwierzęcego, można przygotować w wersji wegańskiej. Ciasto na pierogi nie będzie zawierało jajka, farsz możemy wykonać z ziemniaków i smażonej cebuli albo na przykład z soczewicy. Wegańskie gołąbki zamiast mięsa z ryżem wypełnione będą ryżem z pieczarkami lub papryką, a zamiast hamburgerów można przegotować vegeburgery z kotletem z ciecierzycy. Potrawy i desery na bazie mleka krowiego można przygotować przy użyciu mleka na bazie tłuszczy roślinnych, soi, ryżu czy orkiszu a większość zup można przygotować na bazie wywaru warzywnego. Jedyne co nas ogranicza to własna wyobraźnia i dostęp do produktów zastępczych.

Wegański obiad

Wbrew temu, jak kojarzy się dieta wegańska, do wyboru masz o wiele więcej składników niż tylko suszone kotlety sojowe i warzywa! Bazą dań obiadowych będą makarony, kasze, warzywa strączkowe czy ziemniaki. Jeżeli masz niewiele czasu, najlepiej przygotować danie na bazie makaronu, możliwości jeżeli chodzi o sosy są całkiem spore. Jeżeli danie ma być bardziej treściwe, zamiast mięsa możesz użyć ciecierzycy z puszki – dostępna jest w każdym większym markecie. Świetnie smakuje w połączeniu z sosem pomidorowym, a nasion z puszki nie musisz wcześniej moczyć.

Przygotować możesz również ziemniaki z sałatką oraz kotletami z soi lub cieciorki. Ponieważ rośliny strączkowe nie wiążą się tak dobrze jak mięso, konieczne jest dodanie do kotletów czegoś, co je mocno sklei. Najczęściej w przypadku potraw wegańskich będą to płatki owsiane lub siemię lniane. Gdy usmażymy już kotlety, możemy przygotować do nich sos czosnkowy w wersji wegańskiej. Potrzebna nam będzie biała fasola, czosnek, musztarda (ważne aby nie zawierała miodu!), sok z cytryny, oliwa, sól oraz pieprz. Składniki wystarczy zmiksować, powoli dolewając oliwę. Taki sos podkreśli smak wielu potraw, nie tylko wegańskich.