To najprostsza droga do chorób, ale niekoniecznie do pożądanego przybrania kilku kilogramów. W diecie należy unikać słodyczy, tłustych i smażonych potraw, a także gazowanych i słodzonych napoi i ostrych przypraw.
Jak przybrać na wadze?
Podstawą jest zbilansowany jadłospis, bogaty w witaminy, składniki mineralne, zdrowe tłuszcze. Cała dieta powinna być dokładnie kontrolowana, aby jeść zdrowo i racjonalnie. Należy zwiększyć ilość posiłków minimum do 5 o łącznej ilości 3500 kcal na dobę.
Warto pamiętać, aby stopniowo zwiększać ilość kalorii, a nie z marszu wdrożyć wysokokaloryczną dietę, ponieważ może to być szokiem dla organizmu.
Jadłospis, czyli co i kiedy jeść?
Należy jeść regularnie, co 3-4 godziny. Bardzo ważne jest włączenie do diety owoców, warzyw, świeżych soków. Należy skupić się przede wszystkim na węglowodanach i białkach: jemy dużo przetworów zbożowych, kasz, makaronów, białego pieczywa, nabiału, pełnotłustego mleka, serów.