barszcz biały

Aromatyczny barszcz biały z jajkiem pojawi się na wielkanocnym stole. Nasze przepisy na barszcz biały na Wielkanoc pozwolą przygotować domowe i pyszne danie na nadchodzące święta.

Barszcz biały – król świątecznego stołu

Barszcz biały to pyszna zupa, którą gotujemy na wcześniej przygotowanym zakwasie. Podobny do barszczu jest żurek, ale ten z reguły ma bardziej kwaśny smak. Barszcz biały jest łagodniejszy ale równie aromatyczny. Z dodatkiem chrzanu i majeranku smakuje wyśmienicie. Podawany jest na wielkanocne śniadanie, zazwyczaj z jakiem ugotowanym na twardo czy białą kiełbasą. Można podać go efektownie, w specjalnym chlebku. To sycąca zupa, którą przygotujemy samodzielnie, w domowej kuchni. Jak to zrobić? Wystarczy sięgnąć po przepisy na barszcz biały na Wielkanoc.

Barszcz biały

Składniki:

  • 200 g żeberek wędzonych
  • 4 surowe białe kiełbasy
  • 1 szklanka zakwasu na żurek
  • 1 szklanka śmietany 18%
  • 1 łyżka tartego chrzanu
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • ziele angielskie
  • listki laurowe
  • przyprawa do zup
  • przyprawa maggi
  • 2 łyżki majeranku
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Żeberka zalewamy zimną wodą, dodajemy obraną cebulę, kilka ziaren ziela angielskiego i listki laurowe. Doprawiamy przyprawą do zup i gotujemy przez godzinę. Następnie dodajemy białą kiełbasę i gotujemy jeszcze godzinę. Po tym czasie wyjmujemy z barszczu żeberka oraz kiełbasę. Do barszczu dodajemy zakwas, maggi oraz sól i pieprz. Zupę zdejmujemy z ognia, zaprawiamy śmietaną i dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, chrzan oraz majeranek. Barszcz podajemy z pokrojona w plasterki białą kiełbasą i jajkiem ugotowanym na twardo.

Domowy barszcz biały

Składniki:

  • 500 g żeberek
  • 1 pietruszka
  • 2 marchewki
  • 1/4 selera
  • 1 cebula
  • 5 ziarenek ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • 1/2 l kefiru
  • 1/2 pęczka świeżego koperku
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Cebulę przypalamy. Żeberka razem z warzywami i przyprawami gotujemy do miękkości. Następnie odcedzamy warzywa i mięso. Kefir razem z chochlą wywaru rozrabiamy w osobnym naczyniu. Tworząc zaprawę do barszczu. Wlewamy go do zupy, cały czas mieszając. Zagotowujemy, doprawiamy do smaku. Barszcz podajemy z posiekanym świeżym koperkiem.

Wielkanocny barszcz biały

Składniki:

  • 500 g żeberek, łopatki lub kości wieprzowych
  • 100 g wędzonki ( kiełbasy lub boczku)
  • 500 g surowej białej kiełbasy
  • 1 włoszczyzna
  • 1 cebula
  • 1 suszony borowik
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 2 listki laurowe
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka tartego chrzanu
  • 200 ml śmietany 18%
  • 2 łyżeczki majeranku
  • 250 ml żurku (opcjonalnie)
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

czosnekPokrojone mięso zalewamy 3 litrami wody. Gotujemy pod przykryciem przez pół godziny. Dodajemy obrane warzywa, nieobraną cebulę, borowika, wędzonkę, liście laurowe, ziele angielskie oraz pieprz. Całość gotujemy przez godzinę. Po tym czasie dodajemy do garnka białą kiełbasę i gotujemy przez 20 minut. Następnie do zupy wrzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek i chrzan. Po kwadransie odcedzamy barszcz do innego garnka. Możemy dodać zakwas na barszcz, ale nie jet to konieczne. Do wywaru dodajemy pokrojoną w plasterki kiełbasę. Możemy przyrumienić ją odrobinę na patelni. Do barszczu możemy wrzucić także pokrojonego borowika, wędzonkę oraz mięso. Zupę zaprawiamy śmietaną, którą mieszamy wcześniej z 4 łyżkami wody. Przyprawiamy barszcz pieprzem i solą. Barszcz biały najlepiej smakuje podany ze świeżym chlebem na zakwasie i jajkiem ugotowanym na twardo.

Katarzyna Antos